Sklizeň bylinek

Bylinky do kuchyně sklízíme těsně před nasazením na květ za slunného dne kolem poledne, kdy mají v sobě nejvíce účinných látek. Sušíme v tenké vrstvě, na suchém místě. Můžeme je svázat do tenkých svazečků a pověsit na dobře větrané místo, třeba na šatním ramínku. Při sušení pomocí umělého tepla nastavíme teplotu na 30 stupňů Celsia.

Po usušení bylinky skladujeme na tmavém a suchém místě, v plátěných nebo papírových sáčcích, ty pak označíme názvem rostlinky a datem sběru. Bylinky v kuchyni pak můžeme využívat po celý rok. 

Z bylinek si můžeme vyrobit například i vonné oleje nebo bylinkové octy. Bylinky louhujeme na tmavém a chladném místě nejméně dva týdny, pak přecedíme a uložíme v uzavíratelné skleněné lahvi.

Copyright © 2019 Ferenčík s.r.o.| Vytvořilo INIZIO