Ferenčík.cz
Kde se nacházíte: Úvodní strana sipecka   Zahradníkův rok sipecka Bylinky v kuchyni po celý rok

Bylinky v kuchyni po celý rok

‹‹ zpět

Máte rádi vůni čerstvých bylinek? Láká Vás představa chladivého ledového čaje s příchutí máty, který si dopřáváte v klidném koutku Vaší zahrady obklopeni vůní rozmarýnu kvetoucího poblíž? Nebo rádi vaříte z čerstvých surovin a bylinky jsou ve vaší kuchyni velmi vítaným pomocníkem přípravě chutných pokrmů či léčivých čajů? Poradíme Vám, jak si vypěstovat svojí vlastní bylinkovou zahrádku.

 

Bylinky na zahradě i v truhlíku

Pokud máte to štěstí a bydlíte v rodinném domě, určitě pro Vás není problém pěstování bylinek na zahradě. Některé jejich druhy jsou prakticky nenáročné: například máta, petržel, pažitka, saturejka či oregano. Bydlíte-li v bytě, pěstujte bylinky v truhlíku nebo květináči. Na parapetě okna či na balkóně Vám budou vytvářet pěknou živou dekoraci.

Jak pěstovat bylinky

Bylinky lze pěstovat ze semínek, nebo si pořídit rostliny vzrostlejší. Při použití vhodné zeminy zaseté bylinky kromě občasného zalévání nemusíte více opatrovat. Malé rostlinky v truhlíku nebo v květináči jsou náchylnější na sucho a při jejich umisťování ven je třeba chránit je z počátku před přímým sluncem, aby je nespálilo. Zálivku je třeba dodržovat pravidelnou, ale mírnou. Rostlinky upravujeme nůžkami na bylinky a můžeme je tak sestříhávat do požadovaného tvaru.

Léčivé čaje a bylinky

Dá se říci, že každá bylinka je nám prospěšná. Některé, třeba jako máta, mají dokonce více příznivých účinků na náš organismus. S příchodem léta je pro většinu žen nejakutnějším problémem, jak se dostat v létě do plavek. Tady mohou pomoci bylinky určené na hubnutí. Zkuste si na redukci váhy uvařit čaj ze šalvěje, máty, mateřídoušky a oregana.

Na trápení s bolestmi zubů se doporučuje žvýkat čerstvé listy majoránky. Pro klidné spaní a problémy s nespavostí se doporučuje před spánkem vypít meduňkový čaj s medem. Listy meduňky se často používají na zdobení pokrmů a na ošetření štípanců od hmyzu, protože má zklidňující účinky.

Čerstvé bylinky v kuchyni

Sklidili jste úspěšně bylinky ze zahrádky a teď vymýšlíte, co s nimi? Bylinky v kuchyni jsou báječným společníkem a dokáží pozvednout jakékoliv jídlo. Pokud dáte na kuře čerstvý rozmarýn, budě to úplně jiná chuť, než jakou jste doposud znali.

Čerstvé bylinky jsou totiž aromatičtější než jejich sušená varianta. Chuť pokrmu bude více výrazná a provoní celou vaši kuchyni. Některé bylinky ale nejsou příliš vhodné pro tepelnou úpravu – například pažitka. Zato se z ní dají dělat báječné tvarohové pomazánky a je ozdobou každé polévky.

Skladování bylinek

Obdarovala vás kamarádka pugétem máty nebo se vám na zahrádce divoce rozrostla? Když třeba zrovna vyrážíte pryč nebo se bojíte, aby vám takové množství nezvadlo, existuje řada možností, jak bylinky uskladnit. Kromě sušení bylinek můžete také sklizeň zamrazit nebo naložit do octa.

• Sušení bylinek

Svažte trs bylinek provázkem a zavěste na temné a suché místo – může to být komora, suchý sklep anebo taky skříň na chodbě. Trs bylinek zde zavěste na hřebíček hlavou dolů a ponechte viset cca 14 dní. Suchou bylinku poznáte tak, že se její listy zkroutí, vybledne barva a po promnutí prsty se bude drolit a šustit.

• Zamrazení bylinek

Bylinky ze zahrádky sesbírejte ráno, kdy jsou ještě mokré, než je slunce vysuší. Nasekejte nebo nařežte nožem na menší kousky. Do tvořítka na led dejte bylinky a zalijte studenou vodou. Nechte zamrazit a vysypte např. do sáčku. Bylinky si tak chovají svojí chuť i barvu. Použití těchto „bylinkových kostek“ je velice jednoduché a praktické.

• Naložení bylinek

Pro krátkodobé uskladnění postačí bylinky naložit do solného nálevu. Bylinky napěchujte, zasypte solí, napěchujte další řadu a tak až po hranu nádoby. Zalijte vodou. Bylinky už budou slané, takže do pokrmů, kam je budete přidávat, již sůl nedávejte. V tomto nálevu vydrží v lednici cca 4 týdny. Pro dlouhodobější uchování bylinek můžete rostlinky nebo jejich části naložit do oleje nebo octa. Dbejte na to, aby bylinka nekoukala z tekutiny ven a oboje uskladněte na tmavém a suchém místě. Bylinku je třeba po 14 dnech vyndat, aby olej či ocet nezakalila. Tato doba stačí k tomu, aby výsledná tekutina chytila aroma.

Vlastní bylinková zahrádka je snadnou záležitostí pro každého začínajícího zahradníka i pro kulinářského nadšence. Tyto nenáročné rychle rostoucí rostliny budou vaším pomocníkem v kuchyni po celý rok. Nejvyužívanějšími druhy bylinek v kuchyni jsou petržel, pažitka, máta nebo rozmarýn. Nebojte se vyzkoušet oživit svoji domácnost o sílu léčivých účinků bylin a pusťte se do jejich pěstování. Zvládne to opravdu každý. A taková domácí vypěstovaná bylinka může být i hezkým dárkem.

 

 
Zahradníkův rok
Jak pěstovat rajčata a další zeleninu

Pěstování rajčat, paprik a okurek v podmínkách hobby...

Jak na slimáky na zahradě

Teplé jarní počasí vybízí k pobytu na zahradě. Táhne...

Ovocné stromky

Vypěstovali byste si rádi své vlastní šťavnaté a...

Jak na pěstování bylinek po celý rok

Jsou bylinky okrasné rostliny, léčivky nebo kuchyňské...

 
 
TOPlist